Teennagels voorspellen kans op longkanker

Artsen hebben een nieuwe manier gevonden om de kans op longkanker te voorspellen. Door te kijken naar je teennagels. Dat kan al jaren vóór een tumor zich begint te ontwikkelen.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Diego in Californië is de hoeveelheid nicotine in teennagels een vrij nauwkeurige voorspeller van de kans op longkanker.

De onderzoekers bepaalden van 850 mannen het nicotineniveau in hun teennagels en volgden hen ruim 12 jaar om te kijken wie van hen longkanker ontwikkelde.

Degenen met de grootste hoeveelheid nicotine hadden meer dan 3 keer zoveel kans op longkanker dan de mannen met het laagste niveau.

Teennagels groeien erg langzaam, zo’n centimeter per jaar. Daardoor leveren ze essentiële informatie over blootstelling aan sigarettenrook op de lange termijn.

Dat doen ze overigens niet alleen bij rokers, maar ook bij mensen die nog nooit een sigaret hebben aangeraakt. Enkele niet-rokers in de onderzoeksgroep bleken het hoogste nicotinegehalte in hun teennagels te hebben, vermoedelijk door passief meeroken.

Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker ter wereld. Roken is de belangrijkste risicofactor.

Deze ontdekking opent nieuwe perspectieven voor dokters om een nieuwe test te ontwikkelen voor de screening van longkanker.